Het CCC netwerk organiseert op 5 juni 2025 weer een netwerkbijeenkomst voor (concern) controllers en auditors bij woningcorporaties. Tijdens deze bijeenkomst staat risicomanagement centraal. Maria Dorresteijn, concern controller bij Woonin neemt jullie mee in de uitdagingen en dilemma’s bij het in de praktijk brengen van ‘integraal risicomanagement’. De Aw en het WSW verwachten dat woningcorporaties gebruik maken van ‘integraal risicomanagement’ wat betekent dit voor de (concern) controller en auditor en wanneer is sprake van goede inbedding in de organisatie? Frank van Egeraat zal vervolgens de resultaten presenteren van het onderzoek van Accent Advies onder bestuurders van woningcorporaties naar de strategische risico’s die op de woningcorporaties afkomen en hoe je hier effectief op in kunt spelen. Tot slot zal Marinus de Pooter onder het motto ‘Stop managing risks’ ingaan op de recente inzichten ten aanzien van conventioneel risicomanagement en welke lessen hieruit te halen zijn.
12.00 - 13.00 uur - Inloop en lunch
13.00 - 14.00 uur - Integraal risicomanagement: toepassing, uitdagingen en dilemma’s, Maria Dorresteijn
14.00 - 15.00 uur - Strategische risico’s in de corporatiesector, Frank van Egeraat
15.00 - 16.00 uur - Stop managing risks, Marinus de Pooter
16.00 - 17.00 uur - Netwerken met een hapje en een drankje
Controllers Circle Corporaties, afgekort CCC, heeft een nieuwe huisstijl, de initiatiefnemers EBBEN Partners en Public Values hebben in Audits & Co een opvolger gevonden om het CCC netwerk voort te zetten. Audits & Co is gespecialiseerd in dienstverlening aan woningcorporaties op het vlak van (concern) control en interne audits. De doelgroep van CCC blijft onveranderd en is gericht op de tweede en derde lijn binnen de woningcorporaties. Dit zijn de (concern) controllers en interne auditors, financial controllers en business controllers. Voor 2025 staan de volgende netwerkbijeenkomsten op de agenda.
Tijdens deze netwerkbijeenkomst staat risicomanagement centraal. Maria Dorresteijn gaat in op haar praktijkervaringen met ‘integraal risicomanagement’ bij Woonin. Frank van Egeraat presenteert de resultaten van het recente onderzoek van Accent Advies naar de strategische risico’s in de corporatiesector. Tot slot zal Marinus de Pooter risks’ met ons in gesprek gaan over zijn visie op de effectiviteit van bestaande risicomanagement methoden.
CCC is dit jaar samen met Rochdale, Kennemer wonen, Triada en St Joseph gestart met een pilotproject om te experimenteren met AI-tooling. Door deze aanpak creëren we een basis voor het toepassen van AI door (concern) controllers en auditors dat moet leiden tot verbeterde efficiëntie en innovatie voor woningcorporaties. Samenwerken aan dit initiatief stelt corporaties in staat om kosten, capaciteit en kennis te delen. We willen onze ervaringen met de AI-pilot in dit Webinar graag delen met andere woningcorporaties.
We nemen jullie mee in de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving voor woningcorporaties. We laten een aantal best practise voorbeelden uit de praktijk zien die helpen bij het opstellen van een audit jaarplan. De IIA (beroepsvereniging van internal auditors in Nederland) presenteert de uitkomsten van haar jaarlijkse onderzoek naar de ontwikkelingen op het vlak van de strategische risico’s.
Het lidmaatschap van het CCC netwerk geeft u een jaar lang toegang tot alle evenementen zonder extra kosten en later dit jaar ook vrije toegang tot onze online kennisbank, meer informatie hierover volgt binnenkort.
De Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw houden vanuit het gezamenlijke beoordelingskader toezicht op het risicomanagement bij woningcorporaties. Zij achten het risicomanagement van een goed niveau als sprake is van ‘integraal risicomanagement’ dat is ingebed in de organisatie. Maar wat is precies integraal risicomanagement, en wanneer is er sprake van een goede inbedding in de organisatie? En wat is de rol van de onafhankelijke controller hierin?
Maria Dorresteijn, sr. Risicomanager - Concern Controller, deelt haar ervaringen met de invulling van het begrip ‘integraal risicomanagement’ bij Woonin. Maria heeft jarenlange ervaring als risk management specialist bij verschillende organisaties in zowel profit als non-profit sectoren. Sinds 4,5 jaar is zij als sr. Risicomanager verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van het risicomanagement bij Woonin. Wat betekent ‘integraal risicomanagement’ volgens haar, tegen welke uitdagingen en dilemma’s loop je aan bij het toepassen ervan, en hoe ga je daar als risicomanager / onafhankelijk controller mee om? Wat zijn daarbij handvatten en praktische tips?
Voor iedere corporatie is het van belang zicht te hebben op de strategische onzekerheden die van invloed zijn op het realiseren van de koers en doelstellingen van de corporatie. Soms bieden die onzekerheden kansen, in andere gevallen brengen de onzekerheden risico’s met zich mee. Strategisch risicomanagement is erop gericht om bewust om te gaan met die onzekerheden, zodat de corporatie kansen kan benutten, risico’s beheerst kan nemen en zodoende met meer zekerheid haar strategie en doelstellingen kan realiseren.
Iedere twee jaar voert Accent Advies een onderzoek uit naar de strategische risico’s voor de corporatiesector. Daarbij wordt een brede groep van bestuurders en andere vertegenwoordigers uit de sector betrokken. Het doel is om besluitvorming en reflectie in de sector te ondersteunen door risico’s, trends en uitdagingen, zoals deze door vertegenwoordigers uit de sector werden gezien, inzichtelijk te maken.
In mei rond Accent Advies het onderzoek naar de strategische risico’s voor de corporatiesector af. Tijdens het seminar zal Frank van Egeraat, Partner van Accent Advies en mede-initiatiefnemer van Audits & Co, een toelichting geven op de resultaten van het onderzoek. Wat zijn de belangrijkste risico’s die op de sector afkomen? Hoe kun je daar als corporatie op inspelen? En hoe kun je als Concerncontroller het gesprek hierover faciliteren? Deze en andere vragen komen in de bijdrage van Frank aan bod.
Conventionele risicomanagementmethoden gaan over het tot aanvaardbare nivo’s terugbrengen van afzonderlijke risico’s of risicocategorieën. Om effectief te zijn moeten deze werkwijzen vervolgens onderdeel worden gemaakt van de besluitvormingsprocessen. Hier zijn echter geen aansprekende voorbeelden van bekend.
Recente inzichten nemen belangenafwegingen als vertrekpunt. Leidinggevenden hebben te maken met meerdere stakeholders die potentieel botsende belangen hebben. Om toekomstbestendig te blijven moeten besluitvormers de verwachtingen van hun kernstakeholders managen. Bewust van afhankelijkheden en consequenties moeten zij dilemma’s verzoenen onder onzekerheid. Het vereist anticiperen op wat er zou kunnen gebeuren dat van invloed is op waar de belanghebbenden waarde aan hechten. Lastige keuzen maken is onderdeel van hun dagelijks werk.
Heeft conventioneel risicomanagement zin behalve het geruststellen van toezichthouders?
Marinus de Pooter is zelfstandig gevestigd als interim professional, adviseur en trainer. In eerdere functies was hij onder meer Director of Finance bij Ernst & Young Global Client Consulting, European Director Internal Audit bij Office Depot en ERM Solution Leader bij EY Advisory.